Kategoriat
fysiikka

Osittainen auringonpimennys

Osittainen auringonpimennys
Osittainen auringonpimennys havaittiin Pohjanmaalla 10.6.2021 kello 14:39 neulanreikäkameran avulla.

Kesäkuun 10. päivänä vuonna 2021 oli osittainen auringonpimennys. Aurinko paistoi Pohjanmaalla pilvettömältä taivaalta, jolloin pimennys oli hyvin ja turvallisesti havaittavissa Ursan ohjeiden mukaan rakennetulla neulanreikäkameralla. Auringon havainnoinnissa on erityistä syytä kiinnittää huomiota silmien suojaamiseen, sillä Auringon tarkastelu väärällä tavalla vaurioittaa silmiä muutamassa sekunnissa. Ursan verkkosivuilla on hyviä vinkkejä Auringon turvalliseen havainnointiin.

neulanreikäkamera ja digikamera
Neulanreikäkamera, johon on kiinnitetty digikamera.
Tarvikkeet
Neulanreikäkameran valmistamiseen tarvittiin pitkä pahvilaatikko, alumiinifoliota, teippiä, vaaleaa materiaalia, neula ja sakset.

Ursan neulanreikäkameran ohjetta sovellettiin hieman ja laitettiin laatikkoon havainnoitsijan sijaan kamera. Osoittautui varsin hankalaksi saada Aurinko näkymään kameran kuvaruudulla. Ensinnäkin havainnoitsijan varjo peittää helposti itse neulanreikäkameran neulanreiän ja toiseksi pahvilaatikon kohdistaminen Aurinkoa kohti varsinkin jalustaa käyttäessä osoittautui erikoisen epäkäteväksi.