Kategoriat
fysiikka vihreä teknologia

Modulaarinen pienydinreaktori

modulaarinen pienydinreaktori
Valmis modulaarinen pienydinreaktori voidaan toimittaa määränpäähänsä vaikka rekan kyydissä.

Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa modulaariset pienydinreaktorit (Small Modular Reactor; SMR) ovat yksi lisä keinopalettiin energiantuotannon hiilipäästöjen vähentämiseksi. Jos SMR-reaktori ei tuota hiilidioksidia, se ei myöskään tuota pienhiukkaspäästöjä, mikä puolestaan on itsessäänkin kansanterveydellisesti merkittävä asia.

Modulaarinen pienydinreaktori on, kuten arvata saattaa, perinteisempää suurta ydinreaktoria pienikokoisempi. Karkeasti voisi sanoa, että nykyaikainen suuri reaktori on yli gigawatin kokoluokkaa pienen ollessa noin sadan megawatin luokkaa.

Merkittävää on se, että tietynlainen SMR-reaktori voi ongelmatilanteessa itse jäähdyttää itsensä jopa ilman sähköä. Tämä lisää kyseisen teknologian kustannustehokkuutta verrattuna suurempiin reaktoreihin, jotka vaativat moninkertaiset varajärjestelmät ongelmatilanteiden varalle. Järjestelmän yksinkertaistuminen on myös turvallisuutta lisäävä tekijä.

Mielenkiintoista on myös se, ettei SMR-reaktoria pienen kokonsa vuoksi tarvitse rakentaa toimituspaikalla. Tehtaalla valmistunut moduuli siirtyy määränpäähänsä jopa rekan kyydissä. Tämä voisi olla sysäys uuden teollisuudenalan synnylle myös Suomessa virkistäen samalla satamakaupunkeja. Mikäpä olisi parempi paikka tällaisia reaktoreita valmistavalle tehtaalle kuin paikka, josta ne voidaan helposti laivata maailmanmarkkinoille? Useamman reaktorimoduulin yhdistelmällä saadaan aikaiseksi myös laajempia laitoskokonaisuuksia.

Modulaarinen pienydinreaktori sopii sähköntarpeen tyydyttämisen lisäksi vaikkapa kaukolämmön tuotantoon.

SMR-reaktori istuu hyvin myös eri energiantuotantoteknologioista koostuvaan hybridimalliin, joka voisi pitää sisällään SMR-reaktoreita, aurinkokennoja, tuuli- ja vesiturbiineja sekä polttokenno-, akku-, lämpöpumppu– sekä älyverkkoteknologiaa.