Kategoriat
kemia

Titaanidioksidin käyttö elintarvikelisäaineena saatetaan kieltää

Lisäaineet ovat parantaneet merkittävästi ruokaturvallisuutta. Esimerkiksi lihatuotteiden säilymisen kohdalla natriumnitriitti (E250) estää ruokamyrkytysbakteerien, kuten Clostridium botulinum, kasvua. Lisäaineiksi luokitellaan myös muun muassa sellaiset luonnossakin esiintyvät yhdisteet kuten hapettumisenestoaine askorbiinihappo (C-vitamiini; E330). Lisäainepaletti, johon myös nyt tapetille joutunut väriaine titaanioksidi kuuluu, on siis varsin moniulotteinen.

Euroopan elintarvikeviranomaisen (EFSA) mukaan titaanidioksidin (E171) elintarvikelisäainekäytön perimämyrkyllisyyttä ei voida sulkea pois, minkä vuoksi Euroopan komissio kieltäneen sen käytön elintarvikelisäaineena.

Valkoinen jauhemainen titaanidioksidi (TiO2) koostuu yhdestä titaani- ja kahdesta happimolekyylistä. Titaanidioksidi on inertti, eli se reagoi kemiallisesti hyvin heikosti muiden aineiden kanssa.