Kategoriat
vihreä teknologia

Kokeiltua: sirkkagranola

Syksyllä 2017 Suomessa astui voimaan lakimuutos, joka sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen elintarvikkeiksi. Testipenkissä onkin tällä kertaa EntoCuben Samu-tuotesarjaan kuuluva sirkkagranola.

Granolapaketin tuoteselosteessa luvataan, että pakkaus sisältää noin 80 uunissa paahdettua kotisirkkaa (Acheta domesticus). Sirkkojen lisäksi granolassa on muun muassa kaurahiutaleita, erinäisiä siemeniä ja puolukkajauhetta. Hyönteisten alkuperämaa on Belgia, mutta itse granola on ilmeisesti valmistettu ja pakattu Suomessa 64-alkuisen viivakoodin perusteella.

Kotisirkan makua kuulee useasti sanottavan pähkinäiseksi. Sitä se todella on Samu-sirkkagranolankin tapauksessa. Rapeat hyönteiset ovat maukkaita ja niiden suutuntumaa voi kuvailla jokseenkin neutraaliksi. EntoCuben tuote on varsin onnistunut, ja se maistuu hyvin vaikka jugurtin kera.

Sirkat sisältävät hyvin proteiinia. Niistä saa myös muun muassa rautaa ja B12-vitamiinia, eli ne olisivat hyvä ravintolisä kasvissyöjille. Sirkoilla voidaan tuottaa proteiinipitoista ihmisravintoa luonnonvaroja säästäen ja pienehköllä hiilijalanjäljellä.

Hyönteisiä sisältävien elintarvikkeiden pakkauksissa varoitetaan ristiallergian mahdollisuudesta. Hyönteiset voivat siis aiheuttaa allergisen reaktion, jos tuotteen nauttija on allerginen äyriäisille, nilviäisille tai pölypunkeille.

Videoiden katselu edellyttää YouTuben evästeiden hyväksymisen. Hyväksymällä saat käyttöösi YouTube-sisältöä, joka on ulkopuolisen kolmannen tahon tarjoama palvelu.

YouTuben tietosuojakäytäntö

Hyväksyessäsi tämän ilmoituksen valintasi tallennetaan ja sivu ladataan uudelleen.