Kategoriat
lääketiede

Influenssa A(H1N1)pdm09

Jos sattuu sairastumaan sikainfluenssaan tai kuten nykyään sanotaan influenssa A(H1N1)pdm09:ään, niin on erityisen tärkeää malttaa levätä riittävästi. Myös nestettä tulee nauttia säännöllisesti. Kuumeen alentamiseksi voi käyttää esimerkiksi ibuprofeenia. Taudin yleisiä oireita ovat kuume, yskä, kurkkukipu, valuva tai tukkoinen nenä, lihassärky, vilu ja väsymys.

Sikainfluenssan itämisaika on tavallisesti kahdesta kolmeen päivään. Sikainfluenssaan sairastunut voi tartuttaa toisen ihmisen päivää ennen sairastumistaan ja viidestä seitsemään päivään sairastumisensa jälkeen. Sairastuneen kannattaa pysytä kotona vähintään 24 tuntia sen jälkeen kun kuumetta ei enää ole ollut ilman kuumetta alentavia lääkkeitä. Näin vähennetään riskiä sairastuttaa muut. Sikainfluenssa säilyy erilaisilla pinnoilla tartuntakykyisenä kahdesta kahdeksaan tuntiin. Tartuntakyvyn säilyvyyteen vaikuttaa tosin moni seikka kuten ympäristön lämpötila ja kosteus. Kylmässä talvisäässä virus saattaa säilyä merkittävästi kauemmin kuin huoneenlämmössä. Influenssa virus tuhoutuu kuumennettaessa 75-100 °C:ssa.

Virus leviää isäntäänsä, kun hän koskettaa vaikkapa saastunutta oven kahvaa ja tämän jälkeen silmiä, nenää tai suuta. Virus voi levitä myös pisaratartuntana sairastuneen ihmisen yskiessä tai aivastaessa. Hyvä käsihygienia ja oikeaoppinen aivastelu ja yskiminen ovat avainasemassa taisteltaessa influenssan leviämistä vastaan. Käyttämällä suu-nenäsuojainta taudin leviämistä voidaan myös vähentää.

Sikainfluenssaan sairastunut voi tarvita nopeaa sairaalahoitoa. Lasten kohdalla hälytysmerkkejä ovat nopea hengitys tai vaikeutunut hengitys; sinertävä iho; huonojuomaisuus; lapsi ei herää tai ole vuorovaikutteinen; lapsi on niin ärtynyt ettei tahdo olla sylissä; influenssan kaltaiset oireet helpottavat, mutta palaavat kovemman kuumeen ja pahemman yskän kanssa; kuume ihottumalla. Aikuisten hälytysmerkkejä ovat hengitysvaikeudet; kipu tai paineentunne rinnassa tai mahassa; yhtäkkinen huimaus; sekavuus; kova tai jatkuva oksentelu; influenssan kaltaiset oireet helpottavat, mutta palaavat kovemman kuumeen ja pahemman yskän kanssa. Riskiryhmillä on vielä omat hälytysmerkkinsä.

Sikainfluenssaan on suositeltavaa ottaa ennaltaehkäisevä rokote. Jutun faktoista suurin osa peräisin cdc.gov-sivustolta.

Laadukasta lisätietoa sikainfluenssasta englanniksi:
http://www.cdc.gov/h1n1flu/qa.htm