Kategoriat
biologia vihreä teknologia

Monimuotoisuudesta lisäpotkua maanviljelyyn

Ilmastonsuojelun ja tehomaatalouden on yleisesti katsottu olevan toistensa vastaisia. Münchenin teknisen yliopiston tutkijat ovat tehneet ehdotuksen uudesta maankäyttötavasta, joka voi muuttaa näkemyksen. Uusi malli on räätälöity keskikokoisille eteläamerikkalaisille maatiloille, joiden voi taloudellisesti kannattaa muuttaa suuret yhden viljelykasvin viljelykset pienemmiksi useita eri lajikkeita sisältäviksi maapalstoiksi. Lisäksi kaikki käyttämätön maa metsitetään, mikä suojaa eroosiota vastaan ja toimii samalla pitkäaikaisena hiilivarastona. Maapalstat ovat kuitenkin sen verran suuria, että niillä voidaan käyttää tehomaatalouden menetelmiä kuten lannoitteita, kylvö- ja sadonkorjuukoneita.

Kestävään tehomaanviljelyyn siirryttäessä kuluja tulee aluksi metsityksestä ja maan jakamisesta palstoihin. Toisaalta monimuotoinen viljelymenetelmä hajauttaa riskiä, saamaan tapaan kuin sijoittaja tekee. Laajempi kirjo viljelykasveja suojaa hinnan vaihteluilta ja metsitetyiltä alueilta saadaan lisätuloa.

Viljelykasveista riippuen monimuotoinen maatila tuottaa yhden viljelykasvin maatilaa enemmän viimeistään kahdeksassa vuodessa. Monimuotisempaan viljelytapaan siirtyminen kasvattaa maatilan tuottavuutta 19 – 25 prosenttia.

Lähde: http://www.tum.de