Evoluutio ei ole vain ohjannut ihmisen kehitystä miljoonien vuosien ajan, vaan sillä on myös vaikutuksensa nykyihmiseen. Tällaiseen tulokseen päästiin tutkimalla argentiinalaisen kylän asukkaita. Kylä sijaitsee Andeilla, jossa veden arseenipitoisuudet ovat korkeat.
Kyläläisten keskuudessa on tietty geenivariantti paljon yleisempi kuin muiden Etelä- tai Väli-Amerikasta syntyjään olevien. Geenivariantti mahdollistaa nopeamman ja vähemmän myrkyllisen arseeniaineenvaihdunnan.
Juomaveden korkeat arseenipitoisuudet yhdistetään useisiin terveysongelmiin. Monissa paikoissa korkeat arseenipitoisuudet ovat suhteellisen uusi ongelma, mutta Andeilla ihmiset ovat altistuneet arseenille vuosituhansia. Jopa 7000-vuotiailla muumioilla, jotka löytyivät Chilen pohjoisosasta, oli hyvin korkeat arseenipitoisuudet hiuksissa ja sisäelimissä.
Yli kaksi kolmasosaa argentiinalaisen kylän asukkaista kantaa geenivarianttia, joka kiihdyttää arseenin aineenvaihduntaa. Ihmisen evolutionaarisesta adaptaatiosta ympäristömyrkyille on hyvin vähän aikaisempaa tutkimusta. Myrkkyjen aineenvaihduntaan vaikuttavista geeneistä tiedetään olevan suuri määrä variantteja, joiden yleisyys tapaa vaihdella ympäri maailmaa. Eri populaatioiden välillä on siis eri adaptaatiota riippuen siitä mille myrkylle paikallisessa ympäristössä altistutaan.
Lähde: http://www.lunduniversity.lu.se