Kategoriat
lääketiede

Kylläisyyshormoni saattaa naisilla lisätä useiden sairauksien riskiä

Lundin yliopiston tekemässä tutkimuksessa on todettu, että yksi elimistön kylläisyyshormoneista, neurotensiini, saattaa lisätä naisten riskiä sairastua diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä rintasyöpään.

Näiden sairauksien ja neurotensiinin välillä on nähtävissä niin suuri yhteys, että sillä on vaikutusta elinikäodotuksiin. Neurotensiini toimii hyvänä indikaattorina sairauksille. Naiset, joilla on kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin, voidaan tunnistaa ja käynnistää ennaltaehkäisevä hoito. Koska neurotensiini kiertää veren mukana ympäri elimistöä, sen pitoisuudet voidaan helposti mitata tavallisella verikokeella.

Tulokset saatiin analysoimalla 4600 ruotsalaisen verinäytteet. Tutkimukseen osallistuneet antoivat verinäytteitä usean vuoden aikana ja tutkijat löysivät neurotensiinipitoisuuksien ja kolmen sairauden välillä yhteyden. Vähärasvainen ruokavalio vähentää neurotensiinin tuottoa ja voi olla yksi keino hormonitason säätelyyn.

Vielä täytyy määrittää syy-seuraussuhteet, että tiedetään onko neurotensiini se kohde johon sairauksien hoidossa on puututtava. Tämän toivotaan paljastuvan meneillään olevista geneettisistä tutkimuksista.

Lähde: http://www.lunduniversity.lu.se