Kategoriat
lääketiede

Auringonpolttaman biologinen mekanismi

Kalifornialaisen yliopiston San Diego School of Medicinen tutkijoiden mukaan auringonpolttaman biologinen mekanismi, punoittava kivulias immuunijärjestelmän vaste ultraviolettisäteilylle, on seurausta ihosoluihin syntyneestä RNA-vauriosta.

Löytö voi avata mahdollisuuden tulehdusprosessin estämiselle ja sillä on sovelluksia lääketieteellisen hoidon piirissä. Esimerkiksi psoriasista hoidetaan UV-valon avulla, mutta hoito lisää ihosyövän riskiä. Auringonpolttaman biologisen mekanismin tunteminen auttaa ottamaan UV-hoidosta hyödyn irti ilman että potilas altistuu haitalliselle UV-valolle. Myös UV-herkkiä ihmisiä, kuten punahukkaa sairastavia, voidaan auttaa estämällä kyseinen tulehdusprosessi.

UVB-säteily riikkoo ja sotkee mikro-RNA:ta, joka on RNA:n erikoistyyppi. Se ei osallistu suoranaisesti proteiinien valmistukseen. Säteilytetyt solut vapauttavat muuntunutta RNA:ta, mikä saa terveet naapurisolut käynnistämään tulehdusprosessin auringon tuhoamien solujen poistamiseksi.

Tulehdusvaste on tärkeää paranemisprosessin alkamiseksi solukuoleman jälkeen. On mahdollista, että tulehdusprosessi siivoaa geneettiset vahingot ennen kuin ne kehittyvät syöväksi. Prosessi ei tietenkään ole täydellinen, ja mitä enemmän UV-säteilylle altistutaan sitä suurempi on todennäköisyys syövän kehittymiselle.

Vielä ei ole selvää miten sukupuoli, ihon pigmentti ja yksilölliset geenit vaikuttavat auringonpolttaman mekanismiin. Geenit ovat läheisesti sidoksissa kykyyn torjua UV:n tuhoja ja ihosyövän kehittyminen.

Lähde: http://ucsdnews.ucsd.edu