Kategoriat
kemia vihreä teknologia

Auringonvalon ja ilman avulla tuotetaan steriiliä vettä

Hullin yliopiston tutkijat kehittävät tohtori Ross Boylen johdolla vedenpuhdistusmenetelmää, joka saa voimansa yksinkertaisesti auringonvalosta ja ilmasta. Tällaiselle järjestelmälle on kysyntää alueilla, joilla tavanomaisia kemikaaleja ja sähköä käyttävät vedenpuhdistusmenetelmät eivät ole vaihtoehto.

Vedenpuhdistusjärjestelmässä porfyriinillä päällystetyillä lasihelmillä täytetyssä läpinäkyvässä putkessa vesi virtaa luonnonvalossa ja porfyriinin vaikutuksesta ilman hapesta muodostuu myrkyllistä muotoa, joka tappaa vedestä bakteerit ja parasiitit. Järjestelmän merkittävänä etuna on se, että siinä mikro-organismeille ei pääse syntymään resistenssiä. Vedenpuhdistuslaitteen tulee olla hyvin yksinkertainen, edullinen ja helposti siirrettävä ollakseen realistinen ja käytännöllinen vaihtoehto syrjäisille maaseutualueille. Vedenpuhdistuslaitteessa ei tarvita muita erikoisosia kuin porfyriinillä päällystetyt lasihelmet, jotka voidaan yksinkertaisimmillaan pakata jopa muoviseen juomapulloon. Helmien säilytys ei vaadi erityisjärjestelyitä, pelkkä pimeä paikka riittää niiden säilytykseen.

Järjestelmässä ei synny muita sivutuotteita kuin käytetyt lasihelmet, jotka voidaan kierrättää tavallisena lasijätteenä tai päällystää uudelleen valoherkällä yhdisteellä. Steriili vesi on elintärkeää yhteisöille, joilla on rajoittunut pääsy terveydenhuollon palveluihin. Steriiliä vettä tuotetaan yleensä kemikaaleilla kuten vetyperoksidilla tai kloorilla, jotka ovat ongelmallisia kuljetuksensa tai myrkyllisyytensä puolesta. Vettä voidaan steriloida myös ultraviolettivalolla, mutta se vaatii taas sähköä. Muut järjestelmät, kuten suodatus, eivät ole välttämättä tarpeeksi tehokkaita.

Tohtori Boylen laiteessa yhdistyy olemassa olevat teknologiat ja Boyle toivookin että hän saa järjestelmän pystyyn laboratorioonsa muutamassa kuukaudessa. Järjestelmä optimoidaan kontrolloiduissa olosuhteissa bakteeriviljelmien avulla vedenvirtausnopeuden ja helmien eliniän määrittämiseksi. Kun Boylella on toimiva prototyyppi hän tekee kenttäkokeita Etelä-Afrikassa varmistaakseen, että laite on toimintakykyinen myös käytännön olosuhteissa.

Lähde: http://www2.hull.ac.uk/