Kategoriat
vihreä teknologia

Emittoivat aurinkokennot

Aurinkokennot on suunniteltu absorboimaan mahdollisimman tehokkaasti auringonvaloa, jota ne tuottaisivat hyvin sähköenergiaa. Nyt kalifornialaisen yliopiston tutkijat (Yablonovitch et al.) ovat demonstroineet konseptia, jossa aurinkokennot on suunniteltu enemmän LED:ien kaltaiseksi ja ne pystyvät sekä absorboimaan että emittoimaan valoa. Tutkijoiden mukaan mitä korkeampi jännite ja hyötysuhde on sitä paremmin aurinkokenno emittoi valoa.

Teoriassa tavanomainen aurinkokenno voi muuntaa korkeintaan 33,5 prosenttia tulevista fotoneista käyttökelpoiseksi sähköenergiaksi. Tähän mennessä korkein saavutettu hyötysuhde on ollut 26 prosenttia.

Yablonovitchin tutkijaryhmä on yrittänyt ymmärtää suurta eroa teoreettisen ja saavutetun hyötysuhteen välillä. Aurinkokennon tuottama jännite saadaan suuremmaksi suunnittelemalla kenno emittoimaan valoa niin ettei fotoneita hukata. Yablonovitchin perustama yritys Alta Devices on kehittänyt aurinkokennoprototyypin, joka on valmistettu galliumarsenidistä ja jolla on saavutettu 28,3 prosentin hyötysuhde.

Aurinkokennot tuottavat sähköä kun auringosta peräisin olevat fotonit iskeytyvät kennon puolijohdemateriaaliin. Fotoneiden energia vapauttaa puolijohdemateriaalista elektroneita, jolloin voi luminesenssin myötä syntyä myös uusia fotoneita. Ideana olisi hyödyntää myös fotonit, jotka eivät ole suoraan peräisin auringosta.

Lähde: http://www.cleoconference.org