Kategoriat
vihreä teknologia

Halvat LED-lamput voivat olla turvallisuusriski

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) vaarallisten tuotteiden listalta löytyy suuri määrä LED-lamppuja, jotka voivat aiheuttaa muun muassa sähköiskun tai häiritä muita sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Useat lamput on asetettu myyntikieltoon.

Ilmeisesti moni näistä huonolaatuisista halpa-LED-lampuista on kauppiaiden itse maahantuoma. Nykyään valmistajat tai maahantuojat vakuuttavat laitteiden turvallisuuden CE-merkinnällä, ennen EU:ta vaadittiin tiukemmat viranomaisten hyväksynnät. Lamppujen huono laatu lieneekin osoitus siitä, etteivät maahantuojat oikeasti ole testanneet välittämiään tuotteita, vaikka ovat niihin CE-merkinnän lätkäisseetkin.

Hyvää ei saa halvalla, mikä pätee LED-lamppujen lisäksi myös jo pitkään markkinoilla olleisiin energiansäästölamppuihin. Halvalla tehdyt LED- ja loistelamput aiheuttavat piikkejä sähköverkkoon, mikä lisää sähkönsiirtokustannuksia ja rikkoo elektroniikkaa. Ehkä tämä on sähköyhtiöiden ja elektroniikkakauppiaiden mieleen, koska sähkön hinta nousee ja uusia laitteita tarvitaan hajonneiden tilalle.

Varsinaiset LED-valaisimet saattaisivat olla hehkulampun korvaajaksi käytettyjä LED-lamppuja parempi vaihtoehto. Valaisimet on suunniteltu LED-käyttöön, mistä yksi osoitus on laitteen sisältämä erillinen muuntaja. Tietenkin valaisimiakin on monen laatuisia, niin kauan kuin CE-merkinnän valvonnan kanssa lepsuillaan.

Harmillista, että huonot LED-lamput vaarantavat muuten loistavan tuotteen imagon. Viranomaisten tulisi määritellä tiukemmat laatuvaatimukset LED- ja energiansäästölampuille. Kokonaan toinen juttu onkin, kuinka paljon hyötyä ympäristön kannalta valaistukseen käytetyn energian säästöstä on Suomen talvessa.