Kategoriat
biologia

Villisimpanssien eleillä yhteys kielen kehitykseen

Stirlingin yliopiston tutkija on tunnistanut 20–30 villisimpanssien käsillä tehtyä elettä, joita käytetään kommunikoidessa eri tilanteissa kuten poikastenhoidossa, syöttämisen yhteydessä, sukupuoliasioissa, aggressiossa ja puolustustilanteessa. Vähintään kolmannes eleistä on yhteisiä ihmisten kanssa, ja samankaltaisuudet auttavat selvittämään kuinka ihmiset kehittivät kielen.

Tohtori Anna Roberts havaitsi että simpanssit viittovat toista lähestymään, huitovat toista häipymään, tekevät pyyntöelkeen saadakseen toisen ojentamaan ruokaa ja taputtavat käsiään innostuessaan. Simpanssit käyttävät eleitä tarkoituksella saadakseen aikaan halutun vasteen toisessa simpanssissa. Ihmisten ja simpanssien kommunikointikykyjen yhteneväisyys osoittaa, että näiden kädellisten yhteisen esi-isän on täytynyt käyttää samantapaisia käsillä tehtyjä eleitä. Esi-isän aika saattaa olla kielen kehityksen alkupiste. Simpanssien käsieleitä ohjaa sama aivoalue kuin ihmisillä puhetta.

Tohtori Roberts havaitsi että simpanssit eivät kommunikoi vain käsillä tehdyillä eleillä, vaan voivat myös selvittää viestittäjän tarkoituksen sekä eleiden että asiayhteyden perusteella. Ihmisten kommunikoitiin kuuluu kyky lukea rivien välistä, samantapainen kommunikointi saattaa olla mahdollista myös simpansseilla.

Kyky toimia yhdessä ja oppia toisilta mahdollisti kielen kehityksen. Jos simpanssit oppivat täsmälliset eleidensä rakenteet toisilta, on kielen kehitykseen tarvittavat älylliset perustavaa laatua olevat taidot läsnä jo läheisimmässä elävässä sukulaisessamme.

Lähde: http://www.stir.ac.uk