Kategoriat
lääketiede

Yhdysvaltain tautikeskus suosittelee COVID-19-rokotetta 5-11-vuotiaille lapsille

Tiistaina 2.11.2021 Yhdysvaltain tautikeskuksen (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) johtaja Rochelle P. Walensky antoi tukensa CDC:n rokotuskäytännöissä neuvovan komitean (Advisory Committee on Immunization Practices; ACIP) suositukselle rokottaa 5-11-vuotiaat lapset COVID-19:ta vastaan Pfizer-BioNTechin lastenrokotteella. Nyt CDC laajentaa rokotussuosituksen koskemaan Yhdysvalloissa 28 miljoonaa lasta tässä ikäryhmässä ja antaa palveluntarjoajille luvan aloittaa rokotukset mahdollisimman nopeasti.

Lasten COVID-19-tapaukset voivat johtaa sairaalahoitoon, kuolemaan, lasten tulehdukselliseen monielinoireyhtymään (Multisystem inflammatory syndrome in children; MIS-C) ja pitkäaikaisiin komplikaatioihin, kuten pitkään koronaan (long COVID), jonka oireet voivat kestää kuukausia. Delta-muunnoksen leviäminen aiheutti COVID-19-tapausten merkittävän lisääntymisen kesän aikana. Kuuden viikon ajanjaksolla kesäkuun lopulta elokuun puoliväliin koronaviruksen vuoksi sairaalahoitoa tarvitsevien lasten ja murrosikäisten määrä viisinkertaistui. Käyttämällä murrosikäisille ja aikuisille jo suositeltua turvallista ja tehokasta rokotetta sekä noudattamalla muita ennaltaehkäiseviä toimia, voidaan suojata lapsia COVID-19-tartunnoilta. Aikuisten rokotetutkimuksia vastaavasti 5-11-vuotiaiden lasten rokotteiden todettiin suojaavan koronalta lähes 91 prosentin tehokkuudella. Kliinisissä kokeissa havaittiin samantyyppisiä lieviä sivuvaikutuksia kuin aikuisillakin, eli vastaavanlaisia kuin lapsille suositeltavissa rokotuksissa yleensäkin. Yleisin sivuvaikutus oli käsivarren arkuus.

COVID-19-rokotteet ovat läpikäyneet, ja tulevat läpikäymään, USA:n historian tehokkainta käyttöturvallisuusvalvontaa. Rokottamalla lapset heidät suojataan COVID-19-tartunnoilta ja vähennetään vakavan tautimuodon riskiä, joutumista sairaalaan ja pitkäaikaisten COVID-19-komplikaatioiden kehittymistä. Sen lisäksi, että lapset voidaan rokottamalla suojata koronalta, vähennetään myös tartuntoja lähiopetuksessa ja harrastuksissa. Tämä hillitsee omalta osaltaan tartuntojen lukumäärän kasvua koko yhteiskunnan tasolla.

Amerikan yhdysvalloissa lastenrokotteiden jakelu alkaa tällä viikolla tarkoituksena saavuttaa täysi kapasiteetti ensi viikon maanantaina 8.11.2021. Rokotteet tulevat saataville muun muassa tuhansissa lasten terveydenhuollon toimipisteissä, apteekeissa ja liittovaltion hyväksymissä terveyskeskuksissa.

Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) on yksi maailman merkittävimmistä tartuntatautien asiantuntija- ja viranomaistahoista. Nähtäväksi jää, milloin myös EMA, KRAR ja muut asianosaiset ovat päätöksensä tehneet, ja rokote on myös Suomen nuorimpien kansalaisten saatavilla. CDC:n päätöksen myötä Suomen viivyttely muun muassa rokoteasioissa käy päivä päivältä suuremmaksi lastenoikeuskysymykseksi. Lasten COVID-19-rokoteannos on kolmasosa aikuisten vastaavasta ja sitä varten on oma tuotepakkauksensa, joita toivottavasti myös Suomi on jo tilannut tai tilaa heti, kun se on mahdollista.