Kategoriat
lääketiede

Suomalainen koronarokoteyritys sai rahoituksen

Nenäsumutteena annosteltavaa koronavirusrokotetta kehittävä Rokote Laboratories Finland Oy on saanut yhdeksän miljoonan euron rahoituksen, jonka turvin voidaan edetä FINCoVac-rokotekandidaatin valmistamisen käynnistämisessä sekä viedä läpi ensimmäisen ja toisen vaiheen ihmisillä tehtävä testaus.

Rokote hyödyntää pitkään kehitettyä geeninsiirtoteknologiaa, jota voidaan soveltaa myös sydän- ja verisuonitautien sekä syöpien geeniterapiaan. Rokotteessa käytetään adenoviruskuljetinta, johon kloonattu DNA-juoste saa nenänielun solut tuottamaan rokotevasteen synnyttävää virusproteiinia. Virus tarttuu luonnostaankin hengitysteiden kautta, ja antamalla rokote nenäannosteluna saadaan elimistö tuottamaan verenkierron IgG-vasta-aineiden lisäksi myös limakalvoja suojaavaa IgA-vasta-ainetta. Tämä estänee rokotteen saanutta tartuttamasta virusta.

Uusi rokote toisi hyvän työkalun taisteluun koronavirusmuunnoksia vastaan, ja niin sanotun perinteisen rokotteen saaneille tämä voitaisiin antaa tehosteena. Kyseisellä menetelmällä on mahdollista kehittää rokotteita myös muita viruksia vastaan, mikä auttaisi varautumaan tuleviin pandemioihin.