Kategoriat
lääketiede

Kokeiltua: COVID-19-mRNA-rokotteen ensimmäinen annos

Omakohtaisessa kokeilussa ensimmäinen annos BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, joka on tarkoitettu SARS-CoV-2-viruksen aiheuttaman COVID-19-taudin ehkäisyyn, ei aiheuttanut sen kummempia sivuvaikutuksia kuin hetkellistä injektiokohdan arkuutta. Muutama tunti rokotuksen jälkeen saattoi esiintyä pientä ja hetkellistä tuntemusta kurkussa. Tämä voisi olla osoitus siitä, että vastuskyky alkoi tuolloin muodostua. Hyvin pieneen otantaan perustuva empiirinen tutkimustulokseni on siis: sivuoireiden suhteen kyseinen mRNA-rokote on kuin rokotteet yleensä eli ei havaita mitään merkittäviä sivuoireita.

Suomessa on hieno kansallinen rokotusohjelma, jota jokainen vastuullinen kansalainen noudattaa omalla kohdallaan. Rokotteet ovat lääketieteen historian merkittävimpiä askelia, ja tässä jatkumossa mRNA-rokotteet ovat tärkeä uusi etappi. Sen lisäksi, että rokotteet pidentävät elinajanodotetta ja tuovat lisää terveitä vuosia, ne myös tuovat taloudellista säästöä vähentyneiden sairauskulujen myötä. Luotettavinta tietoa rokotteista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivulta, jossa kerrotaan muun muassa kuinka kauan ensimmäisestä rokoteannoksesta kuluu aikaa tietyn tasoisen suojan muodostumiseen.